Πως γίνεται το ριζότο

Από ΕΛΑΙΟΠΗΓΗ
08/12/2017

Αν και υπάρχουν πολλές συνταγές για ριζότο, η βασική τεχνική παρασκευής του είναι συγκεκριμένη.

  • Αρχικά, επιλέγουμε το κατάλληλο ρύζι για το ριζότο, συνήθως arborio https://www.elaiopigi.gr/366/ryzi-arborio/ ή vialone nano ή αν δε βρούμε, καρολίνα https://www.elaiopigi.gr/10/ryzi-karolina/.Αυτές οι ποικιλίες ρυζιού έχουν μικρό και στρογγυλό κόκκο με περισσότερη αμυλοπηκτίνη που δίνει την κρεμώδη, χυλωμένη υφή στο πιάτο.

 

  •  Το σκέυος που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είναι μια φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Στο ριζότο πρέπει να δίνουμε χώρο να απλώνεται για να μαγειρεύεται σωστά.

 

  • Πρίν ξεκινήσουμε φροντίζουμε να έχουμε τουλάχιστον 1.5 λίτρο ζεστό ζωμό κοτόπουλο, λαχανικών ή και σκέτο νερό και να το διατηρούμαι ζεστό καθόλη την διάρκεια του μαγειρέματος.

 

  • Αρχίζουμε χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο ή βούτυρο και σωτάρουμε κρεμμύδι, σκόρδο ή όποιο λαχανικό υποδεικνύει η συνταγή μας για 2-3′, με ξύλινη σπάτουλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα, έως ότου οι κόκκοι του ρυζιού γυαλίσουν.

 

  • Κατόπιν σβήνουμε με λευκό ξηρό κρασί σχετικά καλής ποιότητας και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το αλκοόλ.

 

  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά  και προσθέτουμε σταδιακά κάποιο ζωμό ή σκέτο νερό. Ρίχνουμε πάντα μια μεγάλη ποσότητα ζωμού με την κουτάλα μας και περιμένουμε να απορροφηθεί πριν ρίξουμε την επόμενη. Αυτό το στάδιο είναι και το πιό σημαντικό για την επιτυχία του πιάτου.

 

  • Μετά από περίπου 15-20'  όπου θα ανακατεύουμε τακτικά, το ρύζι θα είναι έτοιμο δηλαδή δεν θα έχει παραμαλακώσει αλλα θα είναι λίγο al dente.

 

  • Τέλος, μόλις το ρύζι είναι ψημένο και έχει ακόμα υγρά (αν δεν έχει μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ζεστό ζωμό ή βραστό νερό ακόμη) ρίχνουμε κομματάκια από κρύο βούτυρο και τριμμένη παρμεζάναhttps://www.elaiopigi.gr/466/parmezana-grana-padano/ για ένα γνήσιο ιταλικό αποτέλεσμα.

 

  • Το ριζότο τρώγεται ζεστό οπότε θα πρέπει να σερβίρεται αμέσως.