Κανόνες για την σωστή ψύξη των τροφίμων

Από ΕΛΑΙΟΠΗΓΗ
17/10/2017

Μπορώ να καταψύξω 

  • Ψωμί όταν είναι φρέσκο, μπριός, κέικ, μπισκότα, τσουρέκια, σου , σοκολατένια γλυκά,λουκουμάδες.
  • Σφολιάτα ή ζύμη τάρτας ωμή ή και ψημένη, πίτες για σουβλάκι ή αραβικές. 
  • Κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μπιφτεκάκια ή κεφτέδες ωμά ή μαγειρεμένα.
  • Φρέσκα όσπρια ωμά και μαγειρεμένα αλλά και ξηρούς καρπούς.
  • Ψάρια αφού πρώτα τα καθαρίσετε. Χταπόδια και καλαμαράκια γίνονται και πιο τρυφερά όταν καταψυχθούν.Φρέσκα μύδια που όμως έχουμε πρώτα αχνίσει.
  • Φαγητά μαγειρεμένα ή μισομαγειρεμένα όπως ντολμαδάκια, κρεατόπιτα,τυρόπιτα, σπανακόπιτα, πίτσες(χωρίς μπέικον), λαζάνια, μουσακά&παστίτιο χωρίς την μπεσαμέλ.
  • Σπιτικούς ζωμούς και σάλτσες(που δεν είναι δεμένες με corn flour)
  • Τροφές για μωρά όπως κρέμες λαχανικών, ή σούπες ,φρεσκομαγειρεμένα
  • Λαχανικά εκτός από αυτά που περιέχουν πολύ νερό (φασολάκια, μπάμιες χρειάζονται πρώτα ζεμάτισμα σε βραστό νερό για 4-5'.)
  • Χυμό ντομάτα και χυμό λεμονιού σε ειδικά πλασικά δοχεία.
  • Όλα τα μυρωδικά(άνηθος,μαιντανός,κτλ)πλυμένα και στεγνωμένα και μέσα σε ειδικά δοχεία.

Δεν μπορώ να καταψύξω

  • Τηγανιτά
  • Τυριά (παρά μόνο σκληρά τυριά τριμμένα και τοποθετημένα σε πλαστικό κουτί)
  • Φρούτα (παρά μόνο αν χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή παγωτού, σορμπέ , γρανίτας)
  • Φρεσκοσφαγμένα κρέατα, θα πρέπει πρώτα να σιτέψουν.
  • Μαγιονέζα 
  • Ψωμί με προζύμι
  • Βρασμένο ρύζι
  • Ντομάτες ωμές,πιπεριές,αγγούρια(περιέχουν πολύ νερό)
  • Φρέσκιες σαλάτες
  • Σάλτσες που περιέχουν αυγό
  • Τα αυγά
  • Γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, μαλακά και κρεμώδη τυριά.

Τέλος, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τρεις βασικούς κανόνες υγιεινής πριν καταψύξουμε τρόφιμα:

  1. Πρέπει πάντα να είναι φρέσκα, καθαρά και πλυμένα. Η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα μικρόβια.
  2. Τα καταψύχουμε πάντα κρύα και σε ειδικά τοποθετημένα δοχεία, χωρισμένα σε μερίδες για να αποψύχονται εύκολα και έχοντας ετικέτα με ημερομηνία αρχικής κατάψυξης.
  3. ΠΟΤΕ δεν παγώνουμε τρόφιμο ξανά αν αυτό έχει ήδη καταψυχθεί μια φορά ακόμη και αν ήταν ωμό και μετά μαγειρεύτηκε.

Με αυτούς τους τρόπους μειώνονται οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη μικροβίων και επιτρέπεται η σωστή οργάνωση της κατάψυξής μας.