Mελομακάρονα(χωρίς σιμιγδάλι)
- 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/2 φλιτζάνι κονιάκ
- 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
- 1 κ.σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 κ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κ. γλυκού γαρύφαλο
- 450 γρ αλεύρι μαλακό
- 250 γρ αλεύρι κίτρινο
- 1 κ. γλυκού σόδα
- 2κ.γλυκού κοφτές baking powder
- ΣΙΡΟΠΙ
- 2 ποτήρια νερό- 2 ποτήρια ζάχαρη-2 ποτήρια μέλι
- 2 ξυλάκια κανέλα
- Αρχίζουμε φτιάχνοντας το σιρόπι. Βράζουμε για 2'-3' τη ζάχαρη με το νερό & τα ξυλάκια κανέλας.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά ,προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο για 4'-5' και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά υλικά
- Στο μεταξύ σε ένα μπολ βάζουμε τα δυο είδη αλευρων , τα μπαχαρικά ,τη σόδα και το μπεικιν πάουντερ.
- Χαμηλώνουμε την ένταση στο μίξερ και προσθέτουμε τμηματικά το μείγμα με το αλεύρι.
- Μόλις βάλουμε όλο το αλεύρι σταματάμε να το χτυπάμε για να μη βγει στην επιφάνεια το λάδι.
- Πλάθουμε μέτριου μεγέθους μελομακάρονα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20΄περίπου , έως να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε στα ζεστά μελομακάρονα το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε να το απορροφήσουν.
- Πασπαλίζουμε με καρύδια.