Ριζότο με καλαμάρια και γαρίδες
- 225 γρ γαρίδες
- 5κσ λάδι
- 600ml ζωμό κότας
- 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης
- 225γρ καλαμάρια καθαρισμένα
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 ξεφλουδισμένες ντομάτες
- 185γρ ρύζι αρμπόριο
- 3κ.σούπας ούζο
- 50 γρ αρακά(προαιρετικά)
- αλάτι-πιπέρι
- Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες και κρατάτε τα κελύφη. Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζετε τα κελύφη μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτετε το ζωμό κότας και βράζετε αφαιρώντας τον αφρό.
- Τρίβετε τον κρόκο Κοζάνης στο ζωμό , χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει.
- Ξεπλένετε τα καλαμάρια και τις γαρίδες, τα στεγνώνετε και τα κοβετε σε ροδέλες.
- Σε 2 κουταλιές σούπας λάδι τηγανίζετε καλαμάρια, γαρίδες για 2' και προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι, το σκόρδο , και το κρεμμύδι.
- Μόλις μαλακώσουν ρίχνετε και τις ντομάτες ψιλοκομμένες και τηγανίζετε για 3-4'
- Ρίχνετε το ρύζι και σοτάρετε για 3' ανακατεύοντας. Προσθέστε το ούζο , αφήστε να εξατμιστεί και ρίξτε το ζωμό κότας.(σε αυτό το σημείο προσθέτετε αν θέλετε τον αρακά)
- Αλατοπιπερώνετε και χαμηλώνετε την φωτιά αφήνοντας να σιγοβράσει για 20' ανακατεύοντας που και που μέχρι το ρύζι να γίνει αλ ντέντε(να κρατάει)
- Ρίχνετε αμέσως μετά τις γαρίδες, και τα καλαμάρια με το ζωμό τους, σβηνετε τη φωτιά και αφήνετε πάνω στο μάτι για 2-3'. Κατόπιν σερβίρετε