Σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα
- 500 γρ αλεύρι κίτρινο
- 500 γρ άσπρο μαλακό
- 2 φακελάκια μαγιά
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- Σε ένα μεγάλο τάπερ ρίχνω τα αλεύρια , την μαγιά και την ζάχαρη και ανακατεύω.
- Προσθέτω το αλάτι και 3-4 κουταλιές της σούπας λάδι.
- Ρίχνω γύρω στα 680-700γρ νερό σιγά σιγά μέχρι να "βραχεί" όλο το αλεύρι και ανακατεύω με ένα κουτάλι.(Η ζύμη θα κολλάει στα δάκτυλα)
- Σκεπάζω το τάπερ και αφήνω κλεισμένο μέσα στο ψυγείο 10-12 ώρες. Ιδανικά όλο το βράδυ.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 250 βαθμούς έχοντας βάλει μέσα από την αρχή μια γάστρα (αλάδωτη και χωρίς αντικολλητικό χαρτί)
- Βγάζω την ζύμη απο το τάπερ με την βοήθεια μιας σπάτουλας πάνω σε αλευρωμένο πάγκο.
- Την κόβω στην μέση και κάθε ζυμάρι το διπλώνω 3-4 φορές με την σπάτουλα προς τα μέσα και το αφήνω με την ανάποδη προς τα κάτω.
- Όταν ο φούρνος και η γάστρα είναι πυρακτωμένα , προσεκτικά ανοίγω και βάζω το ζυμάρι.Προσοχή η μεριά με τα διπλώματα πρέπει τώρα να είναι προς τα πάνω!
- Κλείνω την γάστρα & ψήνω στους 230 βαθμούς για 30' χωρίς να την ξαναανοίξω.Μετά ανοίγω το καπάκι και αφήνω να ψηθεί χωρίς αυτό αν θέλω να πάρει πιο σκούρο χρώμα.
- Αφήνω πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει (όχι στον πάγκο γιατί θα μαλακώσει απο την κάτω μεριά)
- Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού θα σας αποζημιώσει