Χαρουπάλευρο-ένας άγνωστος θησαυρός

Από ΑΚΕΡΜΑΝΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ/ΤΣΟΥΠΟΥ ΤΖΕΝΗ
23/04/2020

ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ https://www.elaiopigi.gr/248/xaroypaleyro-bio/

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Ceratonia siliqua (Κερατονία η έλλοβος) και ανήκει στην οικογένεια των Κεσαλπινιδών

 

Το χαρουπάλευρο έχει χαρακτηριστική μυρωδιά και το χρώμα του κακάου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, αλλά και διαφόρων γλυκών. Πριν από μερικούς αιώνες, το χαρουπάλευρο ήταν ένα από τα σημαντικότερα γλυκαντικά τροφίμων στον κόσμο και η υγιεινή, θα λέγαμε, "σοκολάτα".

Όπου χρησιμοποιείται το χαρουπάλευρο, τα τρόφιμα ή τα γλυκά παίρνουν χρώμα καφέ-σοκολατί και γεύση, που μοιάζει με σοκολάτα!

1) είναι ιδανικό υποκατάστατο του κακάο και της σοκολάτας (σε όσους πιθανώς έχουν αλλεργία στο κανονικό κακάο) και μάλιστα πολύ οικονομικότερο και λιγότερο παχυντικό να σκεφτείτε πως έχει 60% λιγότερες θερμίδες απο την σοκολάτα ενώ έχει ίδιες με το κακάο αλλά 1/10 από αυτό σε λιπαρά .   

2) περιέχει στα συστατικά του50% σάκχαρα αρα μπορεί να αντικαταστήσει μερικώς την ζάχαρη σε κάποιες συντγές

3) δεν περιέχει γλουτένη και έτσι μπορούν να την καταναλώσουν  άτομα που πάσχουν απο δυσανεξία

4) είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες δρούν προστατευτικά στα ανθρώπινα κύτταρα

Οι φυτικές ίνες που περιέχει το χαρούπι, βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, μπορεί να δράσει σαν αντιδιαρροϊκό φάρμακο και να μειώσει κατά πολύ τα συμπτώματα της οξείας διάρροιας, ακόμη και σε βρέφη. Εκτός αυτών, από μελέτες, έχει φανεί ότι η κατανάλωση προϊόντων διατροφής εμπλουτισμένων σε αδιάλυτες φυτικές ίνες χαρουπιού έχει ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά στο λιπιδαιμικό προφίλ και στην πρόληψη και θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης και την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Επίσης, σε γυναίκες έχει φανεί ότι βοηθά και στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Πρέπει να προσθέσουμε εδώ ότι ο καρπός της χαρουπιάς περιέχει και πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και της υπερλιπιδαιμίας.

Το χαρούπι τρώγεται ευχάριστα ωμό αφού έχει γλυκιά γεύση λόγω της σακχαρόζης που περιέχει. Μπορεί να καταναλωθεί στη θέση της σοκολάτας ακόμη και από άτομα που έχουν αλλεργία σε αυτή. Επίσης, μπορεί να προστεθεί σε μπάρες δημητριακών.

Δοκιμάστε λοιπόν το αλεύρι από χαρούπι και προσθέστε το στις συνταγές μαζί με κανονικό αλεύρι ή χρησιμοποιήστε το μόνο του ως υποκατάστατο της σκόνης κακάο για να προσδώσετε στον οργανισμό σας ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. 

Το χαρουπάλευρο και τα προϊόντα από χαρούπι, δεν θεωρούνται συμπληρώματα διατροφής και μπορούν να καταναλωθούν ασφαλώς από όλες τις ηλικιακές ομάδες ατόμων στα πλαίσια μιας γενικότερης υγιεινής διατροφής.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΑ 100ΓΡ.

Θερμίδες (kcal) 222

Λιπίδιο 0,7 g

 

Χοληστερόλη 0 mg

 

Νάτριο 35 mg

 

Κάλιο 827 mg

 

Υδατάνθρακες 89 g

 

Φυτικές ίνες 40 g

 

Ζάχαρη 49 g

 

Πρωτεΐνη 4,6 g

 

 

Βιταμίνη A

14 IU

Βιταμίνη C

0,2 mg

Ασβέστιο

348 mg

Σίδηρος

2,9 mg

Βιταμίνη D

0 IU

Βιταμίνη B6

0,4 mg

Βιταμίνη B12

0 µg

Μαγνήσιο

54 mg

ΑΚΕΡΜΑΝΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΠΟΥ ΤΖΕΝΗ

marina_diet@hotmail.com ////  diet_tzeni@yahoo.gr