Ένα υπερόπλο στην διατροφή μας που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας.
Οι φακές είναι από τα πιο διαδεδομένα κι αγαπημένα όσπρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Συναντώνται σε ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών με ή χωρίς τον φλοιό τους, ολόκληρες ή διασπασμένες. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή φακής είναι η Αμερική και ο Καναδάς. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται σε πολλές περιοχές, όπως η Λάρισα, η Κοζάνη, τα Φάρσαλα και η Εγκλουβή της Λευκάδας. Ο κύριος τρόπος μαγειρέματος της φακής είναι κυρίως σαν σούπα, αλλά και ως σαλάτα ή γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα.
Υγιεινές και θρεπτικές οι ελιές αποτελούν μια από τις βασικές τροφές της μεσογειακής διατροφής.