Το μέλι είναι το τέλειο αντιοξειδωτικό.
https://www.elaiopigi.gr/280/meli-thymarisio-karamoyntzos/
Ποτέ δεν σταματάμε να ψάχνουμε το τέλειο προϊόν που μπορεί να κάνει θαύματα στο σώμα μας, αλλά να είναι και νόστιμο.
Κι όμως αυτό το προϊόν δεν είναι άλλο από το μέλι που έχουμε όλοι στο σπίτι μας. Δείτε παρακάτω τα οφέλη που έχει το μέλι για την υγεία μας.
- Το μέλι είναι το τέλειο αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική του κατανάλωση μπορεί να καθαρίσει τον οργανισμό μας από τις τοξίνες. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές του ικανότητες θα κάνουν την επιδερμίδα σας να λάμψει
- Αν ακολουθείτε κάποια διατροφή, γνωρίζετε ότι οι γιατροί συστήνουν την αποφυγή όλων των γλυκών με βάση την ζάχαρη, εκτός από το μέλι. Αυτό συμβαίνει γιατί το μέλι ενισχύει τον μεταβολισμό και αυτό είναι βασικό για την απώλεια βάρους
- Το μέλι δεν έχει καθόλου χοληστερίνη. Μάλιστα, οι βιταμίνες που περιέχει το μέλι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης.
- Έρευνα έχει δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο μέλι μπορούν να αποτρέψουν την στένωση των αρτηριών. Η στένωση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, απώλεια μνήμης και πονοκεφάλους. Ένα ποτήρι νερό μαζί με μερικές κουταλιές μέλι μπορούν να το αποτρέψουν αυτό.
- Μια άλλη έρευνα αποδεικνύει ότι το μέλι έχει την ικανότητα να καταπολεμάει το στρες, να επαναφέρει το κυτταρικό σύστημα αντιοξειδωτικής άμυνας και κατά συνέπεια να βελτιώνει την μνήμη. Επίσης, το ασβέστιο που περιέχεται στο μέλι απορροφάται εύκολα από τον εγκέφαλο, γεγονός που έχει ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του.
- Μια κουταλιά μέλι με άδειο στομάχι μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
- Το μέλι βοηθάει στην χαλάρωση των νεύρων και την ανακούφιση της κούρασης. Η γλυκόζη που περιέχεται στο μέλι είναι απαραίτητη για την λειτουργία των νεύρων.
- https://www.elaiopigi.gr/280/meli-thymarisio-karamoyntzos/
Είδη μελιού:
-
Θυμαρίσιο: Κρυσταλλώνει σε 6-18 μήνες.
-
Πορτοκαλιάς: Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται ασπρουδερό.
-
Ηλίανθου: Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται κιτρινωπό.
-
Ερείκης (σουσουρίσιο): Κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες και γίνεται κοκκινωπό.
-
Καστανιάς: Ανάμιξη μελιτώματος και νέκταρος. Πικρίζει ελάχιστα, έχει έντονο άρωμα. Κρυσταλλώνει σε 1,5-2 χρόνια.
-
Βαμβακιού: Κρυσταλλώνει γρήγορα σε 1-2 μήνες και γίνεται ασπρουδερό.
-
Πολύκομπου: Σκοτεινόχρωμο. Η γεύση του δεν αρέσει. Προσφέρεται για ανάμιξη με άλλα μέλια.
-
Ακακίας: Κρυσταλλώνει αργά, μετά από ένα χρόνο περίπου.
-
Πευκόμελο: Το 65% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, για αυτό αρέσει (έχει χαμηλή συγκέντρωση ζαχάρων). Δεν κρυσταλλώνει και έχει λιγότερες θερμίδες.
-
Ελάτης: Από τα καλύτερα μέλια. Παραμένει ρευστό.
Κρυστάλλωση του μελιού
Είναι φυσικό φαινόμενο. Δεν προξενεί αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική αξία του μελιού. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ή νοθευμένο. Ρευστοποιείται σε μπαιν - μαρί χωρίς να χάσει την αξία του.
Χρώμα του μελιού
Τα σκοτεινόχρωμα μέλια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, κάλλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κ.λπ. Τα ανοιχτόχρωμα έχουν ωραίο άρωμα και γεύση.
-