ΕΛΙΕΣ https://www.elaiopigi.gr/grid/1/18/?sort=alpha-asc&searchterm=%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%B5%CF%82
Σαν δέντρο η ελιά θεωρείται θαύμα της φύσης αφού ζει έναν αιώνα, αποδίδοντας συνεχώς καρπούς. Η ελιά που καλλιεργείται στη ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου εδώ και 6.000χρόνια, είναι το χαρακτηριστικό δέντρο της ελληνικής γης. Η κλιματολογική και εδαφική πολυμορφία της Ελλάδας, είχε σαν αποτέλεσμα να ευδοκιμήσουν και να δημιουργηθούν πολυάριθμες ποικιλίες καρπών(100 περίπου είδη με περισσότερες από 500 τοπικές ονομασίες). Από αυτές, οι βασκίες ποικιλίες είναι περίπου 30 και χωρίζονται σε:α) ελιές για επιτραπέζια κατανάλωση, β)ελιές για παραγωγή ελαιολάδου και γ)ελιές μεικτής απόδοσης.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Πλούσιος σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και πολλά ανόργανα άλατα ή ιχνοστοιχεία (όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο,κάλιο, θείο), ο καρπός της ελιάς αποτελεί πολύ υγιεινή και θρεπτική τροφή
100γραμμαρια ελιές (πράσινες - μαύρες) περιέχουν (σε λάδι και αλάτι)
πράσινες - μαύρες
- Θερμίδες 116 338
- Πρωτείνες(γρ) 2,4 2,2
- Υδατάνθρακες (γρ) 1,3 8,7
- Χοληστερίνη 0 0
- Λιπαρά(γρ) 12,6 30,7
ΣΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
- Οι πράσινες μικρές και τσακιστές ελιές ταιριάζουν με το χταπόδι, τις σουπιές και τα καλαμαράκια, ενώ οι πιό μεγάλες και σαρκώδεις δίνουν ξεχωριστή γεση αν προστεθούν σε φαγητά με κυνήγι
- Οι μαύρες ξαλμυρισμένες ελιές ταιριάζουν θαυμάσια με κόκκινες σάλτσες και κρέατα (κοτόπουλο, αρνί, χοιρινό, μοσχάρι)
- Οι ζαρωμένες μαύρες είναι ιδανικές για τηγάνι,ενώ όλα τα είδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πίτες και σε ελιόψωμο.
ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ιστορική πορεία της ελιάς συνδέεται με άπειρους μύθους και συμβολικές στιγμές, κυρίως στους λαούς της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής Επίσης, εμφανίζεται πολύ συχνά στη Βίβλο και την Καινή Διαθήκη: Εξω άπο τα τείχη της Ιεριχούς, στο Όρος των Ελαιών, στο ράμφος του περιστεριού που γύρισε στην κιβωτό...Την εκτίμηση που έτρεφαν για το δέντρο αυτό οι αρχαίοι Έλληνες, μεταφέρει παραστατικά ο γνωστός μύθος της Θεάς Αθηνάς, η οποία φύτεψε το πρώτο κλαδί ελιάς στο βράχο της Ακρόπολης, για να εξαπλωθεί απο εκεί η ευλογία της στους κάμπους της Αττικής. Επίσης, η Βουλή του Αρείου Πάγου,είχε ψηφίσει νόμο που καταδίκαζε σε θάνατο όποιον ξερίζωνε ή κατέστρεφε μια ήμερη ελιά. Άλλωστε, με τα κλωνάρια της ελιάς οι πρόγονοι μας έφτιαχναν και τον "κότινο", το στεφάνι που στόλιζε Ολυμπιονίκες και ήρωες, ενώ με το λάδι άλειφαν τα σώματά τους οι αθλητές του Παγκρατίου, ενός αγωνίσματος που συνδίαζε πάλη με πυγμαχία.