Σπιτικό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Από ΕΛΑΙΟΠΗΓΗ
23/11/2019

Όταν θέλουμε να φτιάξουμε μια συνταγή που ζητά "φαρίνα" δηλαδή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και δεν έχουμε μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Το αλεύρι του εμπορίου που φουσκώνει μόνο του έχει ενσωματωμένα στη σύνθεσή του τα απαραίτητα διογκώτικά που κάνουν τη ζύμη να φουσκώνει.

Μπορούμε λοιπόν να το αντικαταστήσουμε με μαλακό ,άσπρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και να προσθέσουμε εμείς λίγο baking powder και λίγο αλάτι (Για μπείκιν παουντερ πατήστε εδώ https://www.elaiopigi.gr/600/mpeikin-paoynter/ ).

Η μέση αναλογία είναι πως για κάθε 500γρ. αλεύρι θα χρειαστεί να προσθέσουμε 3 .1/2 κουταλάκια του γλυκού baking powder και μισό κουταλάκι αλάτι. Αν μετράμε με ζυγαριά είναι περίπου 5 γραμμάρια σε κάθε 150γραμμάρια αλευριού γενικής χρήσης. Το ίδιο ισχύει αν θέλουμε να φτιάξουμε ζύμε με αλεύρι ολικής άλεσης.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε τη ζύμη μας να φουσκώνει χρησιμοποιώντας και ένα ακόμη διογκωτικό , τη σόδα σε σκόνη που θα βρείτε εδώ https://www.elaiopigi.gr/497/soda-mageirikis-dittanthrakiko-natrio/

Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο χυμό λεμονιού για να μπορέσει να "ενεργοποιηθεί" με κάτι όξινο η σόδα.

Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με φρέσκα αλεύρια από ελληνικά σιτηρά ,νέας σοδειάς, χωρίς συντηρητικά κλεισμένα στο σακουλάκι για χρόνια. 

Για ελληνικά αλεύρια πατήστε εδώhttp://bit.ly/2Cjveg9