- ΦΑΚΕΣ ΜΠΕΛΟΥΝΓΚΑ https://www.elaiopigi.gr/584/mayres-fakes/
- Οι φακές μπελούγκα είναι εξαιρετικά νόστιμες, χαρακτηρίζονται ως το χαβιάρι της φακής. Πήραν την ονομασία τους από την ομοιότητά τους με το συγκεκριμένο είδος χαβιάρι,το belunga. Mια ιδιότητά τους είναι ότι χωνεύονται πιο εύκολα από τις κλασσικές φακές.
- Στον κόσμο της διατροφής, το μαύρο αρχίζει να παίρνει τα πάνω του μετά τα μαύρα φασόλια, το μαύρο ρύζι και τις μαύρες φακές. Καταρχάς το ασυνήθιστο αυτό χρώμα προκύπτει από την υψηλή συγκέντρωση των τροφών αυτών σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στα κεράσια, τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα κ.ο.κΟι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και έτσι προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Όπως όλα τα όσπρια, οι μαύρες φακές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα.
- Επιπλέον, ¼ του φλιτζανιού μαύρες φακές περιέχουν 9 γρ. φυτικές ίνες δηλαδή ένα δυνατό συνδυασμό που μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους και με ενέργεια για πολύ περισσότερο χρόνο από άλλες τροφές!!
- Χρειάζονται μόλις 20 λεπτά βράσιμο, δεν σκάνε και είναι και πιο εύπεπτες..Οι φακές beluga δε θέλουν μούλιασμα από το βράδυ. Τις πλένουμε και τις βάζουμε στη διπλή ποσότητα νερού χωρίς αλάτι να βράσουν σε χαμηλή φωτιά από 20-30 λεπτά ανάλογα πως μας αρέσουν.
- Μπορούμε επίσης να ρίξουμε μέσα μικρά κομματάκια ντομάτα, μαϊντανό κι ελιές ή να τις ανακατέψουμε με άλλες σαλάτες όπως π.χ. μια σαλάτα πράσινη. Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για γαρνιτούρα ή να τις ανακατέψουμε με ρύζι για ένα πρωτεινούχο πιάτο. Οι χρήσεις τους είναι άπειρες κι εξαιρετικά γευστικές
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
1 φλιτζάνι φακές Ενέργεια: 230 θερμίδες |
|
Θρεπτικό συστατικό |
Ποσότητα |
Πρωτείνη |
17,86 g |
Μολυβδαίνιο |
148,5 mcg |
Φυλλικό οξύ |
358,38 mcg |
Φυτικές ίνες |
15,6 g |
Χαλκός |
0,50 mg |
Φώσφορος |
356,4 mg |
Μαγνήσιο |
122 mg |
Σίδηρος |
6,59 mg |
Βιταμίνη Β1 |
0,33 mg |
Παντοθενικό οξύ |
1,26 mg |
Ψευδάργυρος |
2,51 mg |
Κάλιο |
730,62 mg |
Βιταμίνη Β6 |
0,35 mg |
Παραθέτω και μια ωραία συνταγή που εχω δοκιμάσει.
Βράζουμε για 25-30 λεπτά 1 κούπα μαύρες φακές με λίγο αλάτι και φύλλα δάφνης και σουρώνουμε και τις τοποθετούμε σε τσέρκι και απο πάνω βάζουμε μια στρώση μελιτζανοσαλάτα και στο τέλος αλέθουμε πιπεριές Φλωρίνης από το βάζο σε μίξερ και στρώνουμε από πάνω συνοδεύουμε με μπαλσάμικο με μέλι και 1κ.σ. ελαιόλαδο