Λάδι & Ξύδι ή αλλιώς vinaigrette

Από ΕΛΑΙΟΠΗΓΗ
10/06/2020

 

ΥΛΙΚΑ

3 κ.σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο➨https://www.elaiopigi.gr/501/ekstra-partheno-elaiolado/

1 κ.σούπας ξύδι ή 1 κ.σούπας λεμόνι

1/3 κ. γλυκού αλάτι

λίγο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάτε σε ένα μπολ με αναδευτήρα ή με πιρούνι το ξίδι (ή το λεμόνι) με το αλάτι. Η ποσότητα του αλατιού θα είναι ανάλογη με τη γευστική σας προτίμηση.Θυμηθείτε να δοκιμάζετε κάθε τόσο ώστε να το προσαρμόσετε στα προσωπικά σας γούστα.
  2. Συνεχίζετε το χτύπημα και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Χρησιμοποιείστε τη βενεγκρέτ αμέσως, περιχύνοντας τη σαλάτα.Η δόση αυτή είναι αρκετή για 2 μεγάλες ατομικές σαλάτες.Διπλασιάστε τις ποσότητες , εάν φτιάχνετε μεγάλες σαλάτες ή πολλαπλά γεύματα.

ΠΟΙΟ ΞΥΔΙ;

Απ ΄όλα τα ξίδια της αγοράς(κόκκινα, άσπρα, αρωματικά ή μη), το πιο κατάλληλο για βινεγκρέτ είναι το ξίδι από κρασί. Το μηλόξυδο είναι ξίδι πιο γλυκό από του κρασιού, προσφέρεται για πιο λεπτές γεύσεις. Μια ξεχωριστή θέση όμως ανάμεσα στα ξίδια , κατέχει το μπαλσάμικο. Είναι ένα ξίδι συμπυκνωμένο και δυνατό που πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρές δόσεις. Η γλκόξινη γεύση του το κάνει ιδανικό για σαλάτες που περιέχουν φρούτα.     https://www.elaiopigi.gr/578/ksydi-leyko-battis/

ΠΟΙΟ ΛΑΔΙ;

Το καταλληλότερο λάδι για βινεγκρέτ είναι το αγνό, παρθενο ελαιόλαδο. Αν πάλι θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πολύ καλό σπορέλαιο χωρίς άρωμα δίνοντας τη δική σας αρωματική γεύση στη βινεγκρέτ. https://www.elaiopigi.gr/501/ekstra-partheno-elaiolado/

 

ΠΑΡΑΛΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΟΥΝ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΣΑΛΑΤΕΣ ΣΑΣ

1. Με αρωματικά φυλλαράκια  για πράσινες σαλάτες. Μπορείτε να προσθέσετε στη βασική συνταγή μισό κουταλάκι από διάφορα ψιλοκομμένα αρωματικά φυλλαράκια όπως θυμάρι, ρίγανη, μαντζουράνα.

2. Με μουστάρδα για όλες τις σαλάτες. Μπορείτε να προσθέσετε στη βασική συνταγή ένα κουταλάκι μουστάρδας διαλυμένη στο ελαιόλαδο

3. Με τυρί για πράσινες σαλάτες. Μπορείτε να προσθέσετε 50γρ τυρί ροκφόρ η μπλε τυρί στη βασική συνταγή και το αποτέλεσμα θα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

4. Με σκόρδο για σαλάτες με ντομάτα αλλά και πράσινες σαλάτες. Μπορείτε να προσθέσετε στη βασική συνταγή μια σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη και περασμένη από σουρωτήρι.

5. Με αντσούγες, για σαλάτες με αγκινάρες  και με λάχανο. Μπορείτε να προσθέσετε στη βασική συνταγή αντσούγες πολτοποιημένες και ανακατεμένες με λάδι και ξύδι 

 6. Με μέλι, για αναζωογονητικό ντρέσινγκ σαλάτας. Προσθέστε 1-2κ.γ. μέλι, 1 κ. σούπας μηλόξυδο https://www.elaiopigi.gr/392/miloksydo/και 1 κ. σούπας λιναρόσπορο

ΕΝΑΣ ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΑΜΕΙΞΕΤΕ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ

  • Ένα άδειο βαζάκι απο μαρμελάδα είναι ο πιό γρήγορος και βολικός τρόπος να αναμείξετε την βινεγκρέτ
  • Ρίχνετε στο βαζάκι όλα τα υλικά και το κλείνετε καλά με το καπάκι 
  • Ανακινείτε το βαζάκι σαν σέικερ

 

Η βινεγκρέτ είναι έτοιμη για να τη χρησιμοποιήσετε αμέσως. Αν θέλετε να την αφήσετε στο ψυγείο για άλλη μέρα, θα πρέπει να βγάλετε το βαζάκι απο το ψυγείο και να αφήσετε τη βινεγκρέτ να ξεπαγώσει ιδιαίτερα αν είναι απο ελαιόλαδο.