Πως να μαγειρέψω κινόα, κεχρί, φαγόπυρο, πλιγούρι, κριθάρι

Από ΕΛΑΙΟΠΗΓΗ
03/02/2018

 

Πώς να μαγειρέψεις κινόα 

Για να μαγειρέψεις κινόα χρειάζεται πρώτα να το ξεπλύνεις ελαφρά (όπως το ρύζι). Για να βράσεις ένα φλιτζάνι κινόα χρειάζεσαι 2 φλιτζάνια νερό. Από αυτό θα σου προκύψουν 3 ½ φλιτζάνια έτοιμο κινόα. Βάλε το νερό στη φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίξε το κινόα. Σκέπασέ το, χαμήλωσε τη φωτιά στο μισό και θα είναι έτοιμο σε 15 λεπτά.

Πώς να μαγειρέψεις πλιγούρι 

Για να βράσεις το πλιγούρι η αναλογία είναι 1 φλιτζάνι πλιγούρι σε 1 ½ φλιτζάνι νερό και θα έχεις 3 φλιτζάνια έτοιμο πλιγούρι. Βάλε το νερό στη φωτιά και μόλις πάρει βράση πρόσθεσε το πλιγούρι. Άφησέ το να σιγοβράζει για 20 λεπτά περίπου σκεπασμένο. Αν θες να μαγειρέψεις το πλιγούρι μαζί με κάτι άλλο (π.χ. κρέας), πρόσθεσέ το 20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτοντας μαζί και λίγο περισσότερο νερό για να μη σου κολλήσει (το πλιγούρι απορροφά γρήγορα τα υγρά).

Πώς να μαγειρέψεις φαγόπυρο

Για να το μαγειρέψεις βράσε το φαγόπυρο με νερό και ανακατέψε το μέχρι να πήξει.Σφραγίσε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήσέ την σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.Συνδυασέ το με γιαούρτι, γάλα, φουντούκια και φρούτα.

Πώς να μαγειρέψεις κριθάρι 

Για να βράσεις το κριθάρι, πρόσθεσε ένα φλιτζάνι σε αρκετό νερό που βράζει. Περίπου μισή ώρα μετά θα είναι έτοιμο (θα το καταλάβεις γιατί θα έχει μαλακώσει). Ιδανικά, θα πρέπει να το έχεις βάλει να μουλιάσει σε νερό από το προηγούμενο βράδυ.

Πώς να μαγειρέψεις σιτάρι 

Για να το μαγειρέψεις γέμισε μία μέτρια κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και μόλις πάρει βράση πρόσθεσε ένα φλιτζάνι σιτάρι. Άφησέ το να βράσει για μία ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά. Έχε το νου σου μήπως χρειαστεί να προσθέσεις νερό. Μόλις βράσει, σούρωσέ το.

Πώς να μαγειρέψεις κεχρί 

Για να το βράσεις, βάλε σε μία κατσαρόλα 2 ½ φλιτζάνια νερό και μόλις πάρει βράση πρόσθεσε ένα φλιτζάνι κεχρί. Σκέπασε την κατσαρόλα, χαμήλωσε αρκετά την ένταση της φωτιάς και άφησέ το να βράσει για περίπου 20 λεπτά.