Καφές και θερμίδες

 

Ο καφές είναι μια πολυσυζητημένη υπόθεση και προβληματίζει τους περισσότερους μιας που εχει γίνει απαραίτητη διατροφική συνήθεια και σε καθημερινή μάλιστα βάση. Τα καλά νέα είναι πως σαν τρόφιμο ο καφές είναι οξειδωτικός μετά τα φρούτα και τα λαχανικά και σαφώς έχει αντιβακτηριδιακή δράση που καταπολεμά τα βακτήρια, πέτρα και τερηδόνα από τα δόντια.  Από την άλλη πρέπει να γίνεται μέτρια χρήση του καφέ διότι μπορεί να επιβαρύνει η καφεΐνη το νευρικό μας σύστημα, το άγχος και ώς αποτέλεσμα να επιφέρει αϋπνία.

Ας δούμε τώρα την θερμιδική αξία του καφέ.

Εκ πρώτης o κόκκος του καφέ από μόνος του ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΘΕΡΜΙΔΑ  αν δεν προσθέσετε ζάχαρη (κάθε κουταλάκι είναι 20kcal οποιαδήποτε ζάχαρη εκτός από ασπαρτάμη, στεβια)

αλλά.....  δυστυχώς όλα τα υπόλοιπα που προστίθενται  στους διαφόρους καφέδες στο εμπόριο το καθιστούν ίσως μερικές φορές ίσης θερμιδικής αξίας με ένα κομμάτι γλυκό. π.χ. ενώ ο espresso δεν έχει καμιά θερμίδα όταν γίνει cappuccino ή mochaccino ή  με αφρόγαλα ή σαντιγύ και ζάχαρη αυτομάτως αποκτά απο 100kcal εως 450kcal

Άρα πίνοντας ένα καφέ με πολύ ωραία εμφάνιση και γεύση, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να τρώμε ένα κομμάτι τούρτα.

Επίσης, θέλω να τονίσω πως μερικοί ζητάνε και νομίζουν πως το γάλα που θα χρησιμοποιηθεί για τον καφέ τους να είναι Light και έτσι παρηγορούνται... όμως να ξέρετε πως ακόμη και το Light γάλα για να γίνει αφρόγαλα είναι ειδικής παρασκευής ,με προσμίξεις προκειμένου να "σταθεί" σαν αφρόγαλα και συνεπώς περιέχει παραπάνω θερμίδες από ένα κανονικό light γάλα του εμπορίου.

Οπότε αν θέλετε να προσέξετε την διατροφή σας θα πρέπει να παραγγέλνετε καφέ στην πρωτογενή μορφή τους δηλ. ελληνικό ή νες καφέ  ή φραπέ ή γαλλικό ή εσπρέσο χωρίς άλλες προσμίξεις.

θα ήθελα να τονίσω επίσης πως έχει αποδειχθεί η πρόσμιξη του καφέ με οποιοδήποτε γαλακτοκομικό έχει κάκιστη  επίδραση  στο  στομαχικό βλεννογόνο και σε βάθος χρόνου μπορεί να μας επιφέρει στομαχικό έλκος, οισοφαγίτιδα, δυσπεψία.

Άλλες επιλογές βέβαια που θα μπορούσατε να έχετε για να προσέξετε τυχόν θερμίδες .. αντί να πάρετε καφέ είναι ένα αφέψημα (τύπου αρωματικό τσάι), ένα φρέσκο χυμό, σόδα τύπου perrier ή αναψυκτικό τύπου light.

 

ΟΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ

ΑΚΕΡΜΑΝΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ  marina_diet@hotmail,com

ΤΣΟΥΠΟΥ ΤΖΕΝΗ   diet_tzeni@yahoo.gr