Εμμηνόπαυση και διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ :      ΑΚΕΡΜΑΝΟΓΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΠΟΥ ΤΖΕΝΗ

diet_marina@hotmail.com    tzeni_diet@yahoo.gr

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κλιμακτήριος και εμμηνόπαυση είναι δυο περίπλοκες καταστάσεις τις οποίες βιώνει κάθε γυναίκα με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία, και σαφώς είναι αναπόφευκτη κατάσταση.

Συνήθως μετά τα 42-45 έχει αρχίσει μια κλημακτηριακή κατάσταση στην γυναίκα όπου μπορεί να κρατήσει και 10  χρόνια...

Σε αυτήν την περίοδο επέρχονται πολλές αλλαγές στο σώμα όσο και στην ψυχή της γυναίκας  

Εδώ θα μιλήσουμε για την αύξηση του σωματικού βάρους που γίνεται λόγω   πτώσης του βασικού μεταβολισμού, η οποία και συνεχίζεται με το πέρασμα των χρόνων, η μείωση της ενεργητικότητας και η αυξημένη κατανάλωση τροφής (πιθανά λόγω περιορισμού των οιστρογόνων ή λόγω ήπιων συμπτωμάτων κατάθλιψης).

Γι΄ αυτό το λόγο επιβάλλεται περισσότερη προσοχή στη διατροφή της γυναίκας, αφού ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη υγείας ( π.χ. υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, υπερχοληστεριναιμία, οστεοπόρωση)

Μια καλή λύση είναι να αυξήσουμε την σωματική άσκηση και να επιλέγουμε πιο υγιεινές τροφές.

τα διατροφικά στοιχεία που πρέπει να προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας είναι  τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D (σολομός, μουρουνέλαιο, αυγό) και  τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο (γαλακτοκομικά, πατάτα, ξηρούς καρπούς)   και κάλλιο ( φρούτα, λαχανικά, μπανάνες, ντομάτα, μπρόκολο) και είναι απαραίτητα για την προστασία των οστών και της καρδιάς.    

 φροντίζουμε να :

1) να κάνουμε υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα από όλες τις ομάδες των τροφίμων (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ελαιόλαδο)

2) να τρώμε ανά 3 ώρες δηλαδή συχνά μικρά γεύματα

3) αύξηση της σωματικής δραστηριότητας

4) κατανάλωση απαραιτήτως 8-10 ποτήρια νερού

5) αποφυγή : ζωικών λιπαρών, ζάχαρης, αλκοόλ, επεξεργασμένων τροφών πχ. σφολιατοειδή