Η διατροφική αξία του σύκου

Από ΣΥΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ-CUMA
13/09/2018

ΣΥΚΑ ΚΥΜΗΣhttps://www.elaiopigi.gr/525/syka-kymis/

Τα ξερά σύκα Κύμης είναι ένα διατροφικό προϊόν παγκόσμιας μοναδικότητας και ανεκτίμητης αξίας:
1. Είναι ένα προϊόν 100% ΦΥΣΙΚΟ
Η συγκομιδή του πραγματοποιείται, αφού ωριμάσει, στην φυσική του μορφή από τα δέντρα. Στη συνέχεια αποξηραίνεται και επεξεργάζεται μέχρι την διάθεσή του με απόλυτα φυσικούς τρόπους και δίχως την χρήση χημικών.
2. Είναι ένα προϊόν ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ.
Ανεξάρτητα από τους εκσυγχρονισμούς και την εκμηχάνιση που εισήλθε στην επεξεργασία του, διατηρείται ο ίδιος αυθεντικός και παραδοσιακός τρόπος μεταχείρισής του, που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, από γενιά σε γενιά, μέχρι και τις μέρες μας.
3. Είναι ένα προϊόν ΓΕΥΣΤΙΚΟΤΑΤΟ
Προέρχεται από μια ποικιλία που από την φύση της δίνει εύγευστους καρπούς, υποβοηθούμενη από τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής της Κύμης.
4. Είναι ένα προϊόν ΥΨΗΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ
Παρέχει υψηλή ενέργεια λόγω της υψηλής θερμιδικής του αξίας ( 100γρ αποξηραμένων σύκων- 2 τεμάχια -αποδίδουν περίπου 275 θερμίδες). Είναι πλούσιο σε κάλλιο (ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ) καθώς επίσης και σε μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνες A,B,C. Δεν περιέχει ίχνος λίπους και χοληστερίνης.
5. Είναι ένα προϊόν ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ
Γιατί λόγω των πολλών σπορίων του, διευκολύνει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
6. Είναι ένα προϊόν απολύτως ΑΣΦΑΛΕΣ για κατανάλωση

 
 

Είναι το μοναδικό προϊόν στο οποίο δεν ανιχνεύτηκαν ποτέ αφλατοξίνες, πολύ τοξικές χημικές ενώσεις, που καταστρέφουν συκώτι και νεφρά. Αυτές βρίσκονται σε όλα τα τρόφιμα με τα παράγωγά τους που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Παράγονται από μια ομάδα 5- 6 γεννών μυκήτων, στην οποία κυριαρχούν μύκητες του γένους Aspergilus. Τα σπόρια των μυκήτων αυτών δυσκολεύονται να εισέλθουν στο εσωτερικό των ξερών σύκων Κύμης αφού οι καρποί συλλέγονται με το χέρι από τα δέντρα και αποφεύγεται η επαφή τους με το έδαφος, όπου αυτοί οι μύκητες κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται. Επιπλέον τα σπόρια του μύκητα που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα δεν μπορούν να εισέλθουν στα σύκα Κύμης γιατί αυτά έχουν κλειστή την οστιόλη , το άνοιγμα στο πίσω μέρος τους. Οι καρποί της συγκεκριμένης ποικιλίας, σε αντίθεση με τις άλλες, διαπνέουν από τις ραγάδες του καρπού, (ελαφρά ραγίσματα στην επιδερμίδα του).Επιπρόσθετα τα σύκα δεν υπόκεινται σε ψεκασμούς και εφαρμόζονται λιπάνσεις που είναι κυρίως οργανικές.
Η ιδιορρυθμία του όσον αφορά στην χειρονακτική του επεξεργασία αλλά και τον τρόπο διάθεσής του (ανοίγεται στην μέση και ελέγχεται ) αποτρέπει να φτάσουν στην κατανάλωση ξερά σύκα εσωτερικά αλλοιωμένα, (συνήθως από την πιο διαδεδομένη ασθένεια του καρπού την ενδόσηψη, προσβολή από μύκητα του γένους fusazium). Λόγω του ανοίγματός τους στην μέση έχουμε πολύ καλύτερη φυσική, (ήλιος) ή τεχνητή, (κλίβανος), αποξήρανσή του.Η προσεκτική από έμπειρους εργάτες αργή και σταδιακή επεξεργασία του (υφίσταται περίπου σαράντα  -40- χειρισμούς ) έχει ως αποτέλεσμα την προστασία του προϊόντος από προσβολές εντόμων και μυκήτων και την διατήρηση σε αυτό όλων των ευεργετικών συστατικών του και της ιδιαίτερης γευστικότητάς του.Η ποικιλία της Κύμης (ΤΡΑΓΑΝΙΚΑ) όπου και αν μεταφέρθηκε για καλλιέργεια, δεν απέδωσε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της , ούτε διατήρησε την ΑΣΥΓΚΡΙΤΗ ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ, όπως τα αποδίδει στην περιοχή της Κύμης.Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους το συγκεκριμένο διατροφικό προϊόν, που απαιτεί μια κοπιαστική και εξειδικευμένη χειρωνακτική επεξεργασία για να παραχθεί, και προϋποθέτει υψηλό κόστος συγκομιδής, υπερτερεί σαφώς του ανταγωνισμού και διατηρεί τη ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.Δυστυχώς όμως είναι ένα προϊόν που αυτές του οι ιδιότητες είναι άγνωστες στο ελληνικό και παγκόσμιο διατροφικό κοινό και χρειάζεται προσπάθεια για την ανάδειξή του. Προσπάθεια που ποτέ δεν έγινε, τουλάχιστον μέχρι πρότινος…