ΑΛΕΥΡΙ ΝΤΙΝΚΕΛ https://www.elaiopigi.gr/615/aleyri-ntinkel-olikis-alesisbio/
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως διαδεδομένο το αλεύρι από όλυρα και τα παράγωγά του, ψωμί,κράκερς, μπισκότα κυρίως στην Γερμανία με την ονομασία Dinkel αλλά και στη Ιταλία με την ονομασία Farro.
Ποιά είναι όμως τα χαρακτηριστικά του;
- Η όλυρα είναι καλή πηγή βιταμινών Β και μεταλλικών στοιχείων και περιέχει 10 με 15% περισσότερη πρωτείνη σε σχέση με το συμβατικό σιτάρι.
- Η σκληρή εξωτερική φλούδα της, που την καθιστά δύσκολη στην επεξεργασία, επιτρέπει την ανάπτυξη ενός υδροδιάλυτου πυρήνα μέσα στον οποίο αναπτύσσονται και διατηρούνται οι βιταμίνες Β1, Β2 , μεγάλα ποσοστά σιδήρου, μαγνησίου,ψευδάργυρου και ωφέλιμων λιπαρών οξέων.
- Η όλυρα είναι πιο εύπεπτη από το σιτάλευρο, καθώς το χαμηλό ποσοστό γλουτένης που περιέχει αποτελείται από μεγαλυτερο αριθμό υδροδιαλυτών πρωτεινών.
- Το αλεύρι ντίνκελ περιέχει περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες απο το συμβατικό γεγονός που βοηθά στην ευκολότερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τον ανθρώπινο οργανισμό. Συμβάλλει ετσι στη μείωση των επιπέδων της "κακής"χοληστερόλης (LDL) και στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
- Η όλυρα είναι πιο πλούσια σε νιασίνη(Β3)από το συμβατικό σιτάρι. Η νιασίνη βοηθά στην ενεργοποιήση του μεταβολισμού και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
- Περιέχει ωστόσο γλουτένη και απαγορεύεται να καταναλώνεται από άτομα που υποφέρουν απο δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη).
- Aν και είναι πολύ θρεπτικό, το ψωμί Ντίνκελ έχει περίπου 80-90 θερμίδες στην πραγματικότητα δηλαδή έχει τις ίδιες θερμίδες με τα ψωμιά από τα υπολοιπα αλεύρια.
Πως να χρησιμοποιήσω το αλευρι ντινκελ;
Το αλευρι ντίνκελ είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Μπορεί να αντικαταστήσει το αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά και το αλεύρι ολικής άλεσης, ειδικά σε συνταγές για ψωμί, muffins και μπισκότα. Θέλει ωστόσο προσοχή στην ποσότητα νερού ή όποιου άλλου υγρού προσθέσουμε καθώς το συγκεκριμένο αλεύρι "σηκώνει" περισσότερο από τα υπόλοιπα.
Επίσης, μιας και είναι ένα ευαίσθητο αλεύρι δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα ή ανακάτεμα ώστε να μην θρυμματίζεται εύκολα το τελικό προϊόν που θα φτιάξουμε.