Μύθοι και αλήθειες για τα κατεψυγμένα

Από ΑΛΤΕΡΡΑ
09/06/2019
7 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ
1)Έχουν συντηρητικά τα κατεψυγμένα ; Αν όχι πως έχουν τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής;
Όχι δεν περιέχουν συντηρητικά. Η μεγάλη διάρκεια ζωής αυτών των προϊόντων επιτυγχάνεται χάρη στην ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΑΨΥΞΗ των προϊόντων αμέσως μετά την παρασκευή τους, η οποία διατηρείται ευλαβικά σε όλα τα στάδια της εμπορικής αλυσίδας μέχρι να φτάσει στο καλάθι αγορών σας.
“Βαθιά κατάψυξη” σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, είναι η διαδικασία κατάψυξης κατά την οποία επιτρέπει στο προϊόν να περάσει όσο γρήγορα χρειάζεται στη ζώνη κρυστάλλωσης και έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή διατήρηση της θερμοκρασίας του προϊόντος σε όλα του τα σημεία σε θερμοκρασία ίση ή χαμηλότερη από -18°C. Στην ουσία μιλάμε για άμεση κατάψυξη του προϊόντος μετά την παρασκευή του με στόχο την παρεμπόδιση ανάπτυξης των μικροοργανισμών και την επιβράδυνση της ενζυμικής δραστηριότητας που προκαλεί την αλλοίωση των τροφίμων. Η διαδικασία αυτή παραγωγής των προϊόντων ALTERRA τα καθιστά απολύτως ασφαλή.

2)Από πλευράς διατροφικής αξίας, τα κατεψυγμένα λαχανικά υπολείπονται των φρέσκων;
Όχι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική απώλεια βιταμίνης και ανόργανων αλάτων στα προϊόντα βαθειάς κατάψυξης επειδή η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Επίσης καθώς ο χρόνος που μεσολαβεί από τη συγκομιδή μέχρι την κατάψυξη στα προϊόντα ΑΛΤΕΡΡΑ είναι μικρότερος από 20 λεπτά δεν υπολείπονται σε τίποτα από τα φρέσκα!
3)Τα κατεψυγμένα λαχανικά χρειάζονται απόψυξη πριν μαγειρευτούν;
Όχι, δεν χρειάζονται απόψυξη. Μαγειρεύονται όπως είναι κατεψυγμένα σύμφωνα με τις οδηγίες μαγειρέματος που αναφέρονται πάνω στη συσκευασία.
4)Πώς διατηρούν το χρώμα, τη γεύση και τα συστατικά τους;
Τόσο η θρεπτική αξία των κατεψυγμένων λαχανικών όσο και το χρώμα τους μπορούν και διατηρούνται σε άριστη κατάσταση χάρη στις ειδικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται (ζεμάτισμα, κατάψυξη). Όσο για τη γεύση τους, η κατάψυξη είναι μια φυσική και ήπια μέθοδος συντήρησης που δεν την αλλοιώνει, αρκεί τα λαχανικά να συντηρηθούν σωστά, ώστε να μη διακοπεί η ψυκτική αλυσίδα σε όλα τα στάδια της διαχείρισης και διανομής των κατεψυγμένων προϊόντων.
5)Άφησα ένα προϊόν στη συντήρηση. Έχει χαλάσει;
Αν η θερμοκρασία της συντήρησης είναι γύρω στους 3-4° C, τότε το προϊόν μπορεί να διατηρηθεί μέχρι 24 ώρες. Μετά, όμως, μπορεί να υπάρξουν αλλοιώσεις, που είναι δυνατό να επηρεάσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος (π.χ. βιταμίνες, υφή) και τη διατροφική του ασφάλεια (π.χ. ανάπτυξη μικροβιακής χλωρίδας). Γι’ αυτό πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και να καταναλώνεται το προϊόν μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που το βγάζετε από την κατάψυξη.
6)Μπορώ να καταψύξω λαχανικά στο σπίτι μου;
Ο οικιακός καταψύκτης δεν έχει την ίδια ισχύ με έναν βιομηχανικό, που μπορεί να παγώσει αυτόματα και σε ελάχιστο χρόνο όλο τον καρπό, «σφραγίζοντας» τα διατροφικά και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Η διαδικασία κατάψυξης στο οικιακό ψυγείο είναι πολύ πιο αργή και δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με εκείνο των συστημάτων βιομηχανικής υπερταχείας κατάψυξης.
7)Χρόνοι διατήρησης στην κατάψυξη;
Η διάρκεια διατήρησης των προιόντων αναγράφεται στο πίσω μέρος της συσκευασίας τους.
• Ένα ψυγείο του οποίου η θερμοκρασία φτάνει μέχρι τους –6 C, έχει τη δυνατότητα να φυλάξει τρόφιμα εώς δυο εβδομάδες.
• Ένας οικιακός καταψύκτης που φτάνει σε θερμοκρασία έως και –12 C, μπορεί να συντηρήσει τρόφιμα για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες
• Ένας καταψύκτης με θερμοκρασία μέχρι και –25 C έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει τρόφιμα για πολλούς μήνες