Κεχρί - σε τι ωφελεί και πώς να το καταναλώσω

Από Neal's Yard Remedies Eat Beautiful
24/09/2017

ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ

ΓΑΛΗΝΙΟΣ ΥΠΝΟΣ:Περιέχει σημαντικές ποσότητες τρυπτοφάνης,ενός αμινοξέος που βοηθά στον καλό νυχτερινό ύπνο

ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ¨: Οι βιταμίνες Β του κεχριού, ειδικά η νιασίνη(Β3) , βοηθά στη μείωση της "κακής" χοληστερόλης(LDL), ενώ το μαγνήσιο μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ειδικά σε άτομα με αθηροσκλήρωση ή διαβήτη. Επίσης, ελαττώνει τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας και βοηθά τους ασθενείς που πάσχουν απο άσθμα. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες καθυστερεί την απορρόφηση σακχάρων στο έντερο , με αποτέλεσμα το επίπεδό τους στο αίμα να αυξάνεται σταδιακά. Έτσι το κεχρί αποτελεί ιδανική τροφή για άτομα που πάσχουν απο διαβήτη τύπου 2.
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗ ΧΟΛΗ: Οι φυτικές ίνες του κεχριού βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης λίθων στη χολή όχι μόνο επειδή μειώνουν τον χρόνο διέλευσης των τροφών απο το πεπτικό σωλήνα, αλλά και επειδή μειώνουν την έκκριση των χολικών αλάτων , τα οποία οδηγούν στον σχηματισμό πέτρας.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΩ

Για να το μαγειρέψετε, για κάθε μία κούπα κεχριού προσθέστε 2 κούπες νερό και μία κουταλιά ελαιόλαδο. Ο χρόνος που χρειάζεται για να βράσει είναι περίπου 20 λεπτά.Όταν το κεχρί συνδυάζεται με όσπρια και ωμούς ξηρούς καρπούς δίνει πρωτεΐνη αντίστοιχή με αυτή του κρέατος

ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΡΩΙΝΟ Το κεχρί μπορεί να αποτελέσει βάση για ένα θρπτικό πόριτζ*.Σερβίρεται με ξηρά φρούτα και κομμένα αμύγδαλα

ΣΕ ΣΑΛΑΤΑ Χρησιμοποιήστε βρασμένο κεχρί αντί για ρύζι ή ζυμαρικά , για να προσθέσετε γεύση και θρεπτικά συστατικά στο γεύμα σας 


*
Γνωστό ιδιαίτερα στους Βρετανούς το porridge ετοιμάζεται ως παραδοσιακό πρωινό με νιφάδες βρώμης , νερό ή γάλα μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος και ομογενοποιημένος χυλός .