Οδηγίες για τα ζυμαρικά

Από ΕΛΑΙΟΠΗΓΗ
26/04/2018
Ένα πιάτο ζυμαρικών , όσο απλό και αν φαίνεται , είναι πολύ πιό σύνθετο από οσο μπορεί να δείχνει. Όπως τα περισσότερα απλά φαγητά, η ποιότητα των υλικών και η φροντίδα στην προετοιμασία τους είναι απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία. Παρ'όλα αυτά, οι κανόνες άπαξ και μαθευτούν, είναι λίγοι και απλοί.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

- Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σε πολύ νερό. Μια καλή αναλογία είναι 4 λίτρα νερό για κάθε 500 γραμμάρια ζυμαρικών , αλλά, αν η κατσαρόλα σας είναι αρκετά μεγάλη, χρησιμοποιήστε ακόμα περισσότερο , αλλά όχι τόσο ώστε να ξεχειλίσει όταν ρίξετε μέσα τα ζυμαρικά. Προσθέστε μια μεγάλη πρέζα αλάτι όταν βράσουν , όχι νωρίτερα, και θυμηθείτε ότι ενώ το αλάτι είναι σημαντικό, το πολύ είναι το ίδιο κακό όσο και το λίγο.
- τα ζυμαρικά πρέπει να τρώγονται αλ ντέντε , αλλιώς θα είναι μαλακά και άγευστα. "Αλ ντέντε" σημαίνει ότι τα ζυμαρικά πρέπει να κρατάνε λίγο , γι 'αυτό, αφού αγοράσετε πρώτης ποιότητας ζυμαρικά,ο δεύτερος  και πιο σημαντικός κανόνας είναι να προσέξετε το χρόνο βρασίματος .Είναι προτιμοτερο να σταματήσετε το βράσιμο των ζυμαρικών 1 λεπτό πριν από τον προτεινόμενο χρόνο παρά 1 λεπτό μετά.
- Σουρώστε τα ζυμαρικά πολύ καλά σε σουρωτήρι πριν τα μεταφέρετε σε στεγνό μπόλ σερβιρίσματος και σε καμία περίπτωση μην τα ξεπλύνετε γιατί χάνουν την γεύση τους και το άμυλό τους με συνέπεια να μην συγκρατούν την σάλτσα που θα τα συνοδεύσει.
-Αφού βάλετε τα ζυμαρικά στο μπολ, προσθέστε τόση σάλτσα ώστε να καλυφθούν κι ανακατέψτε καλά. Τα ζυμαρικά πρέπει να καλυφθούν καλά αλλά όχι υπερβολικά.Μπορείτε να προσφέρετε πρόσθετη σάλτσα στο τραπέζι. Κάτι που δεν μπορεί να λείπει από ζυμαρικά σερβιρισμένα με σάλτσα είναι το φρεσκοτριμμένο τυρί. Συνήθως όμως παραλείπεται με σάλτσα ψαριών ή οστρακοειδών. Το τυρί που προτιμάται συνήθως είναι η παρμεζάνα, το πεκορίνο , το κεφαλοτύρι και για πιο παραδοσιακές γεύσεις η μυζήθρα.