Η διατροφή του παιδιού

Από ΕΛΑΙΟΠΗΓΗ
04/10/2018

ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΛΙΠΑΡΑ

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των ερευνητών διεθνώς, έχει συγκεντρωθεί όχι μόνο στην ποσότητα αλλα και στο είδος των λιπαρών που πρέπει να παίρνουν τα παιδιά. το είδος των λιπαρών, επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα και γενικότερα την υγεία τους.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για την Χοληστερίνη (National Cholesterol Education Program) και ο Αμερικανικός Οργανισμός για την καρδιά (American Heart Association) επισημαίνουν ότι όλα τα άτομα μετά την ηλικία των δύο χρόνων δεν πρέπει να παίρνουν περισσότερο απο 30% των καθημερινών θερμίδων τους από λίπος.
Αντίθετα, σε παιδιά κάτω των δύο χρόνων, το λίπος των τροφών μπορεί να κυμαίνεται απο 30-40% γιατί ο βρεφικός οργανισμός το έχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Τα λίπη διακρίνονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες:
Τα κορεσμένα και τα ακόρεστα, δηλαδή τα βλαβερά και τα μη βλαβερά αντίστοιχα. Τα βλαβερά λίπη βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα κόκκινα κρέατα, τα γαλακτοκομικά,καθώς και στα έτοιμα γλυκά και θεωρούνται βλαβερά, κυριως για τον εξής λόγο:όταν δεν καίγονται από τους μυς για να δώσουν ενέργεια, συσσωρεύονται μέσα στο λιπώδη ιστό του σώματος, προκαλώντας παχυσαρκία και μακροπρόθεσμα αύξηση της τιμής της χοληστερίνης στο αίμα.
Αντίθετα, τα ακόρεστα λιπαρά, που περιλαμβάνουν δύο ομάδες λιπαρών (πολυακόρεστα και μονοακόρεστα) , συντελούν στη μείωση της τιμής της χοληστερίνης.
Τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα , βρίσκονται κυρίως στο φυτικό λάδι αλλά και στα ψάρια. Το ελαιόλαδο, που ανήκει στην ομάδα των μονοακόρεστων , θεωρείται η καλύτερη πηγή λίπους στον οργανισμό(https://www.elaiopigi.gr/blog/65/plirofories-gia-to-elaiolado/)

ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ


Το λίπος είναι σημαντικό θρεπτικό στοιχείο και για τα παιδιά. Αποτελεί συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας , αλλά και πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών  A, D, E & K. Ακόμα, το λίπος περιέχει δύο απαραίτητα λιπαρά οξέα( το λινολεϊκό και το λινολενικό)που δεν είναι σε θέση να τα παράγει ο οργανισμός μόνος του και επομένως, πρέπει να τα παίρνει από την τροφή. Στις μικρές ηλικίες τα δύο αυτά πολύτιμα λιπαρά οξέα έχουν ρόλο κλειδί στη ρύθμιση των κυτταρικών λειτουργιών, αλλά και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου


ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΛΙΠΟΥΣ

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, δεν πρέπει να απορρίπτονται εντελώς οι λιπαρές ουσίες σε μια σωστή διατροφή. Ακόμα και τα κορεσμένα λίπη είναι απαραίτητα. Όμως, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά , το 30% του προσλαμβανόμενου καθημερινού λίπους πρέπει να μοιράζεται ώς εξής:
Το 7% σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (ζωικά λίπη), το 10% σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (φυτικά λίπη) και το υπόλοιπο 13% σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο)
Σημαντικό ρόλο παιζει και η συχνή κατανάλωση ιχθυελαίου (Ω3) που περιέχεται στα ψάρια αλλά και σε ορισμένους ξηρούς καρπούς. Το λίπος αυτό μαζί με το παρθένο λάδι ελιάς δίνει στον οργανισμό πολύτιμα συστατικά.

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ ΛΙΠΟΣ

- Προτιμάτε τα ψητά, τα βραστά και τα φαγητά στο φούρνο απο τα τηγανητά και τις βαριές σάλτσες
-Χρησιμοποιείστε αντικολλητικά σκεύη για να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση πρόσθετου λίπους όταν μαγειρεύεται
-Στο μαγείρεμα προτιμάτε το ελαιόλαδο απο το βούτυρο ή το μαγειρικό λίπος
-Ανάμεσα στα γεύματα, αλλά και το πρωινό  μάθετε το παιδί να τρώει φρέσκα φρούτα και προϊόντα από δημητριακά που είναι χαμηλά σε λιπαρά.
-Βάλτε λίγο....φρένο σε λιχουδιές όπως τσίπς, σοκολάτες, τυρόπιτες, μπισκότα, κρουασάν, πίτσες κτλ. Όλα αυτά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.