Όλα τα μυστικά για μια πετυχημένη πίτα

Από ΕΛΑΙΟΠΗΓΗ
07/04/2018

Διαλέξτε το αγαπημένο σας αλεύρι εδώ: https://www.elaiopigi.gr/aleyri-eidi-artoy/aleyri/grid/1/9/?sort=date-desc

1.  Το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε για το φύλλο της πίτας σας πρέπει να είναι καλά κοσκινισμένο
2.  Καθώς ζυμώνετε, να ρίχνετε το νερό σιγά-σιγά και να δουλεύετε καλά λαδώνοντας συχνά τα χέρια σας. Πρέπει να προσέξετε να μη σας σφίξει η ζύμη 
3.  Λαδώστε καλά το ταψί πριν ξεκινήσετε την πίτα σας. Ακόμη και με τα πιο απλά υλικά θα έχετε ένα γευστικό αποτέλεσμα.
4.  Εάν χρησιμοποιείτε έτοιμο φύλλο κρούστας, καλό είναι πριν βάλετε την αλμυρή πίτα στο φούρνο να την ραντίσετε με λίγο νερό για να σας γίνει πιο τραγανή.Επίσης, για πιο τραγανό φύλλο περιχύστε την με ένα κουτί σόδας αναψυκτικό πριν την ξεφουρνίσετε.
5.  Μη χρησιμοποιείτε αέρα στο ψήσιμο της πίτας.Προτιμήστε την αντίσταση και μάλιστα τη χαμηλή κάτω σχάρα ώστε να ψηθούν καλά τα κάτω φύλλα. Δέκα λεπτά πριν ψηθεί , ανεβάστε την στην πιο ψηλή σχάρα για να ροδοψηθεί και από πάνω
6.  Προσθέστε στα υλικά σας για το φύλλο το χειροποίητο και 1 κουταλιά της σούπας τσίπουρο ή ξύδι ώστε να γίνει τραγανό όταν ψηθεί.
7.  Αν ανοίγετε φύλλο για πίτες, αντί να αλευρώνετε ανάμεσα σε ζύμη-πλάστη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νισεστε΄(https://www.elaiopigi.gr/252/amylo-arabisitoy-korn-flaoyr-niseste/) Δεν αλλάζει το φύλλο και παράλληλα δεν κολλάει το ζυμάρι.
8.  Για πιο αφράτη πίτα προσθέστε λίγο γάλα στην πάνω επιφάνεια της πίτας , στα φύλλα κρούστας ή σφολιάτας, πριν την βάλετε στο φούρνο.Στο σπιτικό φύλλο ή έτοιμο τύπου χωριάτικο καλύτερα να αλείφετε με λάδι το τελευταίο φύλλο για να μείνει τραγανό μέχρι ....τέλους.Αν το αλείψετε με γάλα θα μαλακώσει.
9.  Στη χορτόπιτα , πολλές φορές το φύλλο μαλακώνει. Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να ρίξουμε μια χούφτα ρύζι ή γλυκό τραχανά μέσα στην γέμιση ώστε να απορροφήσει τα υγρά. Το άλλο είναι να χτυπήσουμε ένα ασπράδι αβγού σε μαρέγκα και με ένα πινέλο να αδιαβροχοποιήσουμε το κάτω φύλλο , ώστε να μη μαλακώσει από τη γέμιση.
10.Αν φτιάχνετε χορτόπιτα, πλύντε καλά τα χορταρικά βάζοντας μια χούφτα ψιλό αλάτι στο πρώτο νερό μέσα στη λεκάνη. Αφήστε για 10 λεπτά , στραγγίξτε τα χόρτα και βάλτε σε δεύτερη λεκάνη με νερό 2 κουταλιές της σούπας ξίδι για να απομακρύνετε τυχόν ζωύφια.