Καρύδι:αυτός ο τόσο πλούσιος καρπός

Από ΕΛΑΙΟΠΗΓΗ
16/10/2017
  • Καρύδι ελληνικό https://www.elaiopigi.gr/291/karydopsixa-12-petaloyda/
  • Το ελληνικό καρύδι παράγεται στην Ελλάδα με φυσικούς τρόπους. Η συγκομιδή γίνεται τέλη Σεπτέμβρη,διαρκεί περίπου 15 μέρες , ακολουθεί μετά τη συγκομιδή η πλύση με καθαρό νερό και η ξήρανση στον ήλιο χωρίς χημικούς τρόπους και έτσι μένουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που μας παρέχει η μάνα γή. Τα καρύδια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ξηρών καρπών στη χώρα μας και χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους στη διατροφή μας.
  • Αποτελούν μια αρκετά θερμιδογόνα και παρεξηγημένη τροφή ωστόσο κρύβουν ένα τεράστιο διατροφικό θησαυρό. Ειναι μια κατά βάση πρωτεϊνική τροφή. Περιέχει ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ'ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Το αποτέλεσμα της τακτικής κατανάλωσης των λιπαρών αυτών είναι η πτώση της LDL χοληστερόλης(κακής χοληστερόλης) και η αύξηση της HDL(καλής χοληστερόλης).
  • Τα ω3 λιπαρά οξέα έχει βρεθεί να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου όπως μνήμη -συγκέντρωση-ικανότητα μάθησης. Επιπλέον, έχει βρεθεί να έχουν κάποια θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου σε ότι αφορά τον ψυχισμό του, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
  • Επίσης, τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή φυσικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση όπως η μελατονίνη(βοηθάει στον ποιοτικό ύπνο), το ελαγικό οξύ , η βιταμίνη Ε , τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες. Το καρυδέλαιο που εντοπίζεται και στα ολόκληρα καρύδια "θωρακίζει"τα αιμοφόρα αγγεία μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες.
  • Παρέχουν στον οργανισμό αξιόλογα ποσά ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, χρώμιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο.
  • Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καρύδια βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και προστατεύοντας απο σοβαρές ασθένεις. Μας δίνουν ένα αίσθημα κορεσμού και μας βοηθούν να διατηρούμαι χαμηλό βάρος.
  • Φυλάσσετέ τα σε μέρος ξηρό και δροσερό και ακόμη καλύτερα να τα διατηρείτε σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο. Το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μειώνει την ευεργετική τους δράση.