Τι πρέπει να ξέρουμε για τα όσπρια

Από ΕΛΑΙΟΠΗΓΗ
01/06/2018

Τα όσπρια είναι νόστιμα, θρεπτικά και οικονομικά και έχουν το πλενονέκτημα ν' αποθηκεύονται και να διατηρούνται επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι φτωχά σε λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες.Περιέχουν σίδηρο, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες καλίου, που μειώνει και κρατά σταθερή την πίεση του αίματος. Η θρεπτική αξία τους έγκειται στις σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνων που περιέχουν. Μια μόνο κούπα φασόλια μαγειρεμένα περιέχουν την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα σε πρωτεϊνες και σίδηρο, που χρειάζεται ο οργανισμός.

 

Σήμερα κυκλοφορούν εκατοντάδες ποικιλίες οσπρίων και σε πολλά χρώματα όπως πράσινη,κόκκινη, μαύρη φακή ή πράσινα, κόκκινα,μαύρα & πολύχρωμα φασόλια.

Τα όσπρια με τον καιρό αφυδατώνονται και σκληραίνουν. Φυλάξτε τα καλά, κλεισμένα σε σκιερά και δροσερά μέρη, μακριά από υγρασία, αγοράζετε μικρές ποσότητες και καταναλώστε τα σύντομα, μέσα σε τρεις μήνες. Όσο περισσότερο στέκονται, τόσο πιο σκληρά γίνονται και τόσο πιο δύσκολα βράζουν. Αποφύγετε να αγοράσετε όσπρια που είναι παλαιότερα απο ένα χρόνο. Επειδή απο την όψη τους δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την ηλικία τους, είναι καλύτερα να τα αγοράζουμε απο καταστήματα που έχουν μεγάλη κατανάλωση και φέρουν πιστοποιητικά για το έτος σοδειάς τους. 

Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρευτούν είναι το σιγανό και αργό βράσιμο σε χαμηλή φωτιά και χωρίς πολύ ανακάτεμα για να μαλακώσουν χωρίς να χάσουν τη φόρμα τους. Μερικά όσπρια, όπως τα ρεβύθια,τα κουκιά και ορισμένα είδη φασολιών χρειάζεται να μουσκέψουν, επί αρκετές ώρες σε νερό για να απορροφήσουν ένα μέρος από το νερό που έχασαν κατά την ξήρανση. Έτσι βράζουν πιο γρήγορα. Επίσης, τα φασόλια και οι φακές χρειάζεται να βράσουν σε μπόλικο νερό το οποίο θα στραγγίξουμε πριν τα μαγειρέψουμε. Έτσι θα γίνουν πιο ελαφρά και δε θα μαυρίσουν.

Στην κατσαρόλα ή στο φούρνο, με σάλτσα ντομάτας ή μόνο με λάδι και φρέσκα αρωματικά βότανα είναι το ίδιο νόστιμα. Βάλτε τα στο καθημερινό σας τραπέζι είτε σαν σαλάτα είτε ως κυρίως πιάτο και απολαύστε τα !