Στις 27 Αυγούστου τιμάται ο Άγιος Φανούριος και οι πιστοί συνηθίζεται να φτιάχνουν φανουρόπιτες τις οποίες αφού τις ευλογήσουν στην εκκλησία, τις μοιράζουν στη γειτονιά. Σύμφωνα με την παράδοση η πίτα φτίαχνεται για να "σωθεί" η μητέρα του αγίου η οποία ήταν μια σκληρή γυναίκα για αυτό και όποιος φτιάχνει πίτα θα πρέπει πάντα να λέει "Θεός σχωρές τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου".
Η λατρεία του ξεκινά από τη Ρόδο όπου και βρέθηκε σύμφωνα με την παράδοση άθικτη η εικόνα του στα ερείπια ενός παλαιού ναού έξω από τα τείχη της πόλης. Στην εικόνα ο Άγιος φορούσε στρατιωτικά ρούχα, και κρατούσε ένα κερί και ένα σταυρό στο χέρι , ενώ οι 12 παραστάσεις που υπήρχαν απεικόνιζαν το μαρτύριό του. Από εκέι η λατρεία του εξαπλώθηκε στα κοντινά νησιά και σήμερα τιμάται σε δεκάδες ναούς αλλά και σε μοναστήρια.
Η σύνδεση του Αγίου με τα χαμένα αντικείμενα οφείλεται στο ίδιο το όνομα του που προκύπτει από το ρήμα "φαίνω" δηλαδή φανερώνω. Είναι,λοιπόν, ο Άγιος που φανερώνει υγεία, τύχη, χαμένα ζώα ή πράγματα, μια δουλεία ακόμα και γαμπρό για τις ανύπαντρες κοπέλες όπως πιστεύεται σε ορισμένες περιοχές.
Συνήθως η φανουρόπιτα παρασκευάζεται με 7 ή 9 υλικά και η επιλογή των αριθμών, που δεν είναι τυχαία, συμβολίζει τα μυστήρια της Εκκλησιας, τις αντίστοιχες ημέρες της Δημιουργίας αλλά και τα τάγματα των αγγέλων.
Πρόκειται για ένα κεϊκ λαδιού που περιέχει πολλά μυρωδιά και ξηρούς καρπούς. Την πίτα την πηγαίνουμε στην εκκλησία για να την ευλογήσουμε την παραμονή το απόγευμα ή στην πρωϊνή λειτουργία ανήμερα στη γιορτή του Αγίου.
ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ(7 ΥΛΙΚΑ)
1 φλιτζάνι λάδι https://www.elaiopigi.gr/ladia-elies-toyrsia/ladia/grid/1/18/?sort=date-desc
1 φλιτζάνι καστανή ή άσπρη ζάχαρη https://www.elaiopigi.gr/129/kastani-zaxari-akatergasti/
3 φλιτζάνια αλεύρι γενικής χρήσης https://www.elaiopigi.gr/aleyri-eidi-artoy/aleyri/grid/1/18/?sort=date-desc
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder https://www.elaiopigi.gr/600/mpeikin-paoynter/
1/2 κουταλάκι κανέλα τριμμένηhttps://www.elaiopigi.gr/60/kanela-trimmeni/
1/4 κουταλάκι γαρύφαλο ή μοσχοκάρυδοhttps://www.elaiopigi.gr/87/garyfallo-trimmeno/
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα σφικτό μείγμα.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ή εναλλακτικά στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι στρογγυλό 24 εκατοστών.
Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε για 45' περίπου.
Για να βεβαιωθούμε πως είναι έτοιμη βυθίζουμε ένα μαχάιρι στο κέντρο το οποίο πρέπει να βγεί στεγνό.
Καλή επιτυχία!