Νηστίσιμο κέικ μπανάνας χωρίς βούτυρο και αυγά
- 2 ώριμες μπανάνες
- 3 κούπες ΑΛΕΥΡΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
- 1 κ. σούπας baking powder
- 3/4 κούπας ζάχαρη
- 1/2 κούπα έξτρα παρθενο ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα σταφίδες(προαιρετικά)
- 1/2 κλωναράκι ΒΑΝΙΛΙΑ ΣΤΙΚ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ
- κανέλα Κεϋλάνης τριμμένη
- 1/2 κούπα νερό
- 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- Στο μίξερ χτυπάω την ζάχαρη με το λάδι μέχρι να λιώσει και να γίνει σαν κρέμα
- Προσθέτω τον χυμό πορτοκαλιού , το κονιάκ , το ξύσμα , το νερό και χτυπάω για 1' να ανακατευτούν τα υλικά
- Στην συνέχεια ρίχνω το αλεύρι και το ξύσμα και ανακατεύω
- Η ζύμη για να γίνει σωστή θα πρέπει να μην είναι ούτε πολύ νερουλή αλλα ουτε και πολύ σφικτή
- Βάζω το μείγμα σε ένα μακρόστενο αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης ως εξής:
- Απλώνω την μισή δόση ζύμης και απο πάνω ρίχνω κομματάκια μπάνανας και τις μισές σταφίδες
- Καλύπτω με την ζύμη και από πάνω στρώνω την άλλη μπανάνα κομμένη σε φέτες, τις υπόλοιπες σταφίδες και λίγη ακόμη κανέλα
- Ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου , μέχρι να βυθίζω μέσα ένα μαχαίρι και να βγαίνει στεγνό (Κατά την διάρκεια του ψησίματος δεν ανοίγουμε τον φούρνο)
- Όταν το βγάλω από του φούρνο πασπαλίζω με άχνη και κανέλα.