Ρύζι- ο "μαγικός κόκκος".

Από ΕΛΑΙΟΠΗΓΗ
05/11/2017

Το ρύζι είναι η βασική τροφή για τον μισό σχεδόν πληθυσμό του πλανήτη. Αυτό το τρόφιμο, που δεν περιέχει γλουτένη, χοληστερόλη, λίπη ή νάτριο είναι διαθέσιμο σε πολλές ποικιλίες και χρώματα και αποτελεί μια καλή πηγή θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης και διαιτητικών φυτικών ινών. 

Είναι ένας μαγικός κόκκος. Ωμός μοιάζει σκληρός και άγευστος, αλλά όταν μαγειρευτεί γίνεται εύγευστος και μαλακός. Το ρύζι ανήκει στα δημητριακά και προέρχεται από την Κίνα. Μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλέξάνδρου, μεταφέρθηκε στη Μεσόγειο όπου και καλλιεργήθηκε. Σήμερα αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της διατροφής όλων των λαών της γής.

ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΡΥΖΙ ΚΑΡΟΛΙΝΑ:Μακρύκοκκο ρύζι, ιδανικό για πιλάφι σπυρωτό, επειδή αντέχει στο βράσιμο χωρίς να είναι επεξεργασμένο.https://www.elaiopigi.gr/10/ryzi-karolina/

ΡΥΖΙ ΝΥΧΑΚΙ:Ρύζι μακρύκοκκο, κατάλληλο για σούπες και γεμιστά.https://www.elaiopigi.gr/110/ryzi-nyxaki/

ΡΥΖΙ ΚΑΣΤΑΝΟ:Είναι η "ακατέργαστη"εκδοχή του κλασσικού λευκού, αλλά πολύ ανωτερο σε θρεπτική αξία, καθώς είναι πιο εύπεπτο.https://www.elaiopigi.gr/125/ryzi-kastano/

ΡΥΖΙ ARBORIO:Ρύζι ιταλικής προέλευσης, κατάλληλο για ρυζότο που είναι χυλωμένο και συγχρόνως "κρατάει"ΡΥΖΙ VIALONE NANO:Ίδιας ποιότητας με το Arborio κατάλληλο για ρυζότο.https://www.elaiopigi.gr/366/ryzi-arborio/

ΡΥΖΙ BASMATI:Εξωτική ποικιλία που καλλιεργείται στην Άπω Ανατολή. Είναι μακρύοκκο, βράζει εύκολα, αναδίνοντας πλούσιο άρωμαhttps://www.elaiopigi.gr/124/ryzi-mpasmati/

ΡΥΖΙ TAI:Ταϊλανδέζικο ρύζι με τα ίδια χαρακτηριστικά με του basmati.

 

H ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΡΥΖΙΟΥ

Η διατροφική αξία του ρυζιού ανα 100γρ:

Θερμιδική αξία 350kcal(αναποφλοίωτο)

Θερμιδική αξία 120kcal(αποφλοιωμένο)

Αφομοιώσιμο Άμυλο 77%

Το εξωτερικό περίβλημα (αναποφλοίωτο) περιέχει βιταμίνες Β1,Β2 και πολλά ιχνοστοιχεία.

 

Το καστανό ρύζι είναι ή ακατέργαστη εκδοχή του κλασσικού λευκού, αλλά πολύ ανώτερο σε θρεπτική αξία, καθώς είναι πιο εύπεπτο.Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, αντλέι ενέργεια από τις πρωτείνες και τους υδατάνθρακες και παίζει ρόλο στην σύνθεση των λιπαρών οξέων, που είναι σημαντικά για την υγεία του νευρικού συστήματος. Επίσης, μειώνει την χοληστερόλη και προστατεύει το έντερο. Χρειάζεται περισσότερη ώρα βράσιμο από το λευκό.

 

Η "ΜΑΓΙΚΗ"ΣΧΕΣΗ

Το σκληρό και "άκαμπτο" ρύζι απορροφά κατά το βράσιμο τρεις φορές το βάρος του σε νερό. Έτσι, όταν βράσετε ρύζι βάρους 100γρ θα πάρετε 400γρ μαγειρεμένου.

 

ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

1. ΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΝΕΡΟ

Μέσα σε άφθονο βραστό νερό, ρίχνετε το αλάτι. Όταν το ρύζι ψηθεί όσο θέλετε το σουρώνετε, το ξεπλένετε και το ζεματάτε με λάδι.

2.ΜΕ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

Ένα μέρος ρύζι προς τρια μέρη νερό.Προσθέτετε βούτυρο, αλάτι και οποιοδήποτε άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας σας. Βράζετε σε σιγανή φωτιά , μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το νερό. Το βγάζετε από τη φωτιά σκεπάζετε με μια πετσέτα και περιμένετε να κρυώσει.

3. ΠΡΟΣΘΕΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΝΕΡΟ Ή ΖΩΜΟ

Η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά κυρίως την παρασκευή ριζότο (https://www.elaiopigi.gr/blog/132/pos-ginetai-to-rizoto/)

ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΥΖΙ

 ΚΙΤΡΙΝΟ ΡΥΖΙ

Εύκολος χρωματισμός που γίνεται με σαφράν. Ρίχνετε μισό έως ένα γραμμάριο σε 1/2 κιλό ρύζι (https://www.elaiopigi.gr/587/krokos-kozanis-kokkinos-bio/)

ΚΟΚΚΙΝΟ ΡΥΖΙ

Μπορείτε να χρωματίσετε το ρύζι με κόκκινη πάπρικα. Στο βράσιμο ρίχνετε 2-3 κουταλάκια του γλυκού κόκκινη πάπρικα για 1/2 κιλό ρύζι.Προσοχή: η πάπρικα να είναι γλυκιά, όχι καυτερή. Πρέπει να γνωρίζετε πως η πάπρικα βάφει το ρύζι καλύτερα από την ντομάτα (https://www.elaiopigi.gr/126/paprika-kapnisti-glykia/)

ΜΑΥΡΟ ΡΥΖΙ

Ένας άλλος τρόπος για να χρωματίσετε το ρύζι είναι με μελάνι σουπιάς.Ρίχνετε 1 κουταλιά του γλυκού στο ρύζι όταν αυτό βράζει. Μπορείτε να βρείτε το μελάνι σε μορφή σκόνης.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΡΥΖΙ

Όταν το ρύζι βράζει προσθέστε 4-5 κουταλιές πουρέ από σπανάκι(βρασμένα φύλλα σπανάκι στο μπλέντερ)