Γέμιση για γαλοπούλα

Από ΕΛΑΙΟΠΗΓΗ
29/11/2023

 

.

ΥΛΙΚΑ

  • 700γρ κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο(μοσχαρίσιο-χοιρινό) τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
  • 50γρ ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κοτσάνι σέλερι
  • 1 μήλο τριμμένο
  • 250ml ζωμό κότας ή λαχανικών
  • 300 γρ κάστανα βρασμένα
  • 50 γρ σταφίδες
  • 50 γρ κράνπερις
  • 50 γρ βερίκοκα αποξηραμένα
  • 50 γρ δαμάσκηνα
  • 50 γρ κουκουνάρι
  • 50 γρ καρύδια ή κάσιους
  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό
  • 1/2 κ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2κ.σούπας αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σοτάρουμε στο λάδι το σέλερι και το κρεμμύδι αφού τα ψιλοκόψουμε.
  •  Ρίχνουμε τον κιμά και τα συκωτάκια και τα σοτάρουμε και αυτά 6'-7' και στη συνέχεια τα σβήνουμε με το κρασί
  • Προσθέτουμε το ζωμό και κατόπιν όλα τα ξερά φρούτα , τους ξηρούς καρπούς, και το μήλο .
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1,5 ώρα περίπου ανακατεύοντας τακτικά
  • Όταν απορροφήσει όλα τα υγρά του και χυλώσει προσθέτουμε και τα μπαχαρικά.
  •  Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και γεμίζουμε τη γαλοπούλα(3-4 κιλά) ή την αδειάζουμε σε μια πιατέλα ως συνοδευτικό